Identifikasi Kebutuhan Usaha Hulu dan Hilir Usaha Rumahan Permen Jahe di Sukabumi

##plugins.themes.academic_pro.article.main##

Sularso Budilaksono
Rilla Sovitriana
Nana Trinawati
Alifatqul Maulana

Abstract

The ginger candy home business has become an attractive option for the people of Sukabumi City. However, upstream and downstream problems in this business are still not clearly identified. This service aims to identify upstream and downstream needs for ginger candy home-based businesses in Sukabumi City. The methods used are discussions and interviews with business owners and related stakeholders. The results of this service are expected to provide a better understanding of the problems faced by home-based ginger candy entrepreneurs in Sukabumi City and provide recommendations for more sustainable business development both upstream and downstream. This service provides contributions and benefits for MSME entrepreneurs in the ginger planting strategy sector in the form of beds and the potential for processed ginger, for example into biscuits, syrup, ginger serey drink, donuts, etc.

##plugins.themes.academic_pro.article.details##

How to Cite
Budilaksono, S., Rilla Sovitriana, Nana Trinawati, & Alifatqul Maulana. (2023). Identifikasi Kebutuhan Usaha Hulu dan Hilir Usaha Rumahan Permen Jahe di Sukabumi. JURPIKAT (Jurnal Pengabdian Kepada Masyarakat), 4(2), 219-227. https://doi.org/10.37339/jurpikat.v4i2.1321

References

101
Ginting, O. S. B., Rambe, R., & Chairunnisa, R. (2023). Formulasi Sediaan Permen Jahe (Zinger Officinale) Dari Hasil Budidaya Tanaman Obat Keluarga (TOGA) sebagai Antioksidan. Journal of Pharmaceutical ….
Kencana, S. B. ; I. O. S. W. H. (2021). Pemberdayaan Masyarakat Melalui Pelatihan Pemanfaatan Limbah Botol Plastik pada warga Kebon Kosong, Kecamatan Kemayoran Jakarta Pusat.
Krisnawan, A. H., Indarini, I., & ... (2022). Peningkatan Pemahaman Kelompok PKK Tentang Diversifikasi Produk Pangan Fungsional Berbahan Jahe. JMM (Jurnal Masyarakat …. http://journal.ummat.ac.id/index.php/jmm/article/view/10707
Mukrimaa, S. S., Nurdyansyah, Fahyuni, E. F., YULIA CITRA, A., Schulz, N. D., Taniredja, T., Faridli, E. M., & Harmianto, S. (2016). Pengembangan Produk “Si Jae” di Banjar Tebuana Desa Taro, Gianyar. Jurnal Penelitian Pendidikan Guru Sekolah Dasar, 6(August), 128.
Nurlita, D., Wibowo, A., & ... (2021). PELATIHAN PEMBUATAN PERMEN WEDANG JAHE 2 IN 1 SEBAGAI KREASI MASYARAKAT. Prosiding …. http://www.ejurnal.poltekkestasikmalaya.ac.id/index.php/Pengmas/article/view/809
Ratnaningtyas, H., Maulana, A., Nofiyanti, F., & Ingkadijaya, R. (2023). Pengembangan Usaha Keripik Pisang Kelompok Anggrek Karya Cacat Bersama Kampung Beting Muara Gembong Bekasi. Jurnal Pemberdayaan Pariwisata, 5(1), 41.
Rohmat, S., Tsani, A., & Rini, N. K. (2020). Pengaruh Segmenting Dan Targeting Terhadap Strategi Pemasaran Permen Jahe Cantik Pada Pd. Tasacika. Paspalum: Jurnal Ilmiah ….
Trisnawati, S. R. S. M. S. E. N. (2019). Membangun Koperasi melalui usaha kecil dan menengah (UMKM) di desa Setia Mekar Kecamatan Tambun Kabupaten Bekasi Selatan. Jurnal IKRAITH ABDIMAS Vol 1 No 2 Juli 2019.

DB Error: Unknown column 'Array' in 'WHERE'