Implementasi Teknologi Produksi dan Kemasan pada Usaha Kemplang Ikan di Pulau Panjang, Bangka Selatan

##plugins.themes.academic_pro.article.main##

Ardiansyah Kurniawan
Tiara Puspa Anjani
Denny Saputra
Zindi Sapeti Sari
Andika Saputra
Uswatun Khasana
Zeli Zuyadi
Inas Razzaqu Alam
Noviar Kandiaz
Eva Lestari

Abstract

Panjang Island, one of the islands in the Bangka Belitung Archipelago Province, has a significant capture fishery potential. The fishermen's wives manage by-products from fish catches as raw materials for fish kemplang production. However, the development of the kemplang fish business has not been optimal with various obstacles. University of Bangka Belitung team is trying to help kemplang processors on Panjang Island improve the production and packaging. Empowerment is carried out through socialization and training. Socialization was carried out to convey good manufacturing practice (GMP) and sanitation in kemplang production, while training was conducted on the use of cutting tools and packaging of kemplang products. The kemplang cutter can adjust the thickness and uniformity of the kemplang slices. Standing pouch packaging and using a sealer can increase the quality of kemplang's shelf life and provide an attractive appearance. Implementing production and packaging technology can be accepted by business actors making fish kemplang on Panjang Island.

##plugins.themes.academic_pro.article.details##

How to Cite
Ardiansyah Kurniawan, Tiara Puspa Anjani, Denny Saputra, Zindi Sapeti Sari, Andika Saputra, Uswatun Khasana, Zeli Zuyadi, Inas Razzaqu Alam, Noviar Kandiaz, & Eva Lestari. (2023). Implementasi Teknologi Produksi dan Kemasan pada Usaha Kemplang Ikan di Pulau Panjang, Bangka Selatan. JURPIKAT (Jurnal Pengabdian Kepada Masyarakat), 4(3), 466-474. https://doi.org/10.37339/jurpikat.v4i3.1368

References

Ansar, A., Sukmawaty, S., Sabani, R., & Murad, M. (2021). Pemanfaatan Hand Sealer Untuk Pengemasan Kerupuk Kulit Sapi Di UD. Shinta Seganteng-Mataram. Jurnal Ilmiah Abdi Mas TPB Unram, 3(2), 165-172.
Areba, L. (2017). Analisis hasil tangkapan sampingan nelayan mini trawl Pulau Panjang Bangka Selatan. Skripsi. Universitas Bangka Belitung.
Bahar, I., Hendri, N., & Novita, A. (2020). Kemasan Flexible dan Standing Pouch Ditinjau dari Cemaran Mikroba. Reactor: Journal of Research on Chemistry and Engineering, 1(2), 22-24.
Febriani, L., & Saleha, S. (2021). Peran Industri Rumah Tangga Dalam Pemberdayaan Ekonomi Keluarga dan Masyarakat (Studi Pada Industri Rumah Tangga Getas dan Kemplang di Desa Kuarau, Bangka Tengah). Community: Pengawas Dinamika Sosial, 7(2), 121-134.
Khanati, O., Kurniawan, A., Nurcahyono, E., Kurniawati, F., Apriyanti, R., Saputra, A., ... & Lestari, E. (2022a). Program bina desa di Pulau Panjang, Bangka Selatan: edukasi kelestarian alam dan pemanfaatan potensi. Akuntansi dan Humaniora: Jurnal Pengabdian Masyarakat, 1(2), 69-77.
Khanati, O., Nurcahyono, E., Kurniawati, F., Arizona, K., Wahyudi, S., Apriyanti, R., ... & Pi, S. (2022b). Program bina desa berbasis akuafarming dalam program piknik (pendidikan akuaponik) Di Pulau Panjang, Lepar Pongok, Bangka Selatan. Literasi: Jurnal pengabdian masyarakat dan inovasi, 2(2), 1090-1095.
Kurniawan, A., Khanati, O., Nurcahyono, E., & Kurniawati, F. (2022c). Pencegahan pernikahan dini dan produksi sayuran mandiri di dusun pulau panjang, Desa Penutuk, Kecamatan Lepar Pongok, Kabupaten Bangka Selatan. Abdimas: Jurnal Pengabdian Kepada Masyarakat, 15(2).
Luthfia, A. (2011). Kompetensi komunikasi antar budaya peserta pelatihan dari Indonesia di Australia. Humaniora, 2(1), 860-866.
Oktari, A., Bidayani, E., Syaputra, D., & Kurniawan, A. (2023). Respon Organoleptik Cumi-Cumi (Loligo sp) Yang Direndam Dengan Mentimun (Cucumis sativus) Pada Durasi Dan Konsentrasi Berbeda. Journal of Aquatropica Asia, 8(1), 39-44.
Pikal, A., Kurniawan, K., & Bachtiyar, M. (2019). Kajian Alat Tangkap Mini Trawl Nelayan Pulau Tinggi Desa Penutuk Kecamatan Lepar Pongok Kabupaten Bangka Selatan. Journal of Tropical Marine Science, 2(2), 51-58.
Roanisca, O., Mahardika, R. G., & Yusnita, M. (2022). Peningkatan Daya Saing UMKM Kelurahan Sri Menanti Melalui Fasilitasi Perolehan Perizinan Dasar. Jurnal Pengabdian Pada Masyarakat, 7(2), 460-468.
Sulistyo, E., & Yudo, E. (2016). Rancang bangun mesin pengaduk adonan ampiang. Manutech: Jurnal Teknologi Manufaktur, 8(01), 7-11.
Triswiyana, I., Permatasari, A., Juandi, J., & Kurniawan, A. (2022). Peningkatan Kelembagaan Kelompok Pembudidaya Ikan “Sinar Menumbing” di Desa Air Belo, Kecamatan Muntok, Kabupaten Bangka Barat. Jurnal Penyuluhan Perikanan dan Kelautan, 16(1), 15-31.
Ulfa, V. S., Fardiansyah, M. I., Firdaus, M. A., & Sari, D. A. (2022). Peran transformasi kemasan pada produk bubuk jahe merah (botol ke standing pouch). Qardhul Hasan: Media Pengabdian kepada Masyarakat, 8(2), 116-122.
Yuliana, N., Sartika, D., & Setiawan, T. (2022). Pendampingan Good Manufacturing Practice Pada IKM Kerupuk Kemplang Ummy Nissa, Gedung Tataan–Kabupaten Pesawaran. Tabikpun, 3(1), 1-10.

Most read articles by the same author(s)