Penerapan Teknologi Pengolahan Singkong Menjadi Tepung Mocaf Sebagai Upaya Mendukung Desa Mandiri Mocaf Desa Pesangkalan Kabupaten Banjarnegara

##plugins.themes.academic_pro.article.main##

Sarno
Eko Apriliyanto
Dwi Ari Cahyani

Abstract

The Karunia Village of Pesangkalan Banjarnegara group is an industrial partner that has great cassava potential to be developed into mocaf flour. Limitations of technology, knowledge and skills are one of the problems faced. The aim of the activity is to help improve the welfare of cassava farmers through the application of appropriate technology, increase knowledge and skills about processing mocaf flour and its derivatives and strengthen startup development cooperation with competitiveness. The methods used are community education, training, and mentoring. The results of the activities are as follows; (a) application of appropriate technology in the form of Food Grade Dehydration machines, sieving machines, chopper machines, kneading machines and steam mocaf noodle machines, (b) flour products and mocaf noodles, (c) packaging innovations for mocaf noodle products, (d) standard documents mocaf processing operational procedures. The conclusion of the activity had an impact on increasing the knowledge and skills of cassava farmers by 85% from the previous condition, increasing the selling value of mocaf noodle products, and strengthening university cooperation with industrial partners.

##plugins.themes.academic_pro.article.details##

How to Cite
Sarno, Eko Apriliyanto, & Dwi Ari Cahyani. (2022). Penerapan Teknologi Pengolahan Singkong Menjadi Tepung Mocaf Sebagai Upaya Mendukung Desa Mandiri Mocaf Desa Pesangkalan Kabupaten Banjarnegara. JURPIKAT (Jurnal Pengabdian Kepada Masyarakat), 3(3), 584-595. https://doi.org/10.37339/jurpikat.v3i3.1071

References

BPS Kabupaten Banjarnegara. (2021). Kabupaten Banjarnegara Dalam Angka. BPS Kabupaten Banjarnegara.
Brilian Prima Anindita, Atika Tri Antari, & Setiyo Gunawan. (2019). Pembuatan Mocaf (Modified Cassava Flour) dengan Kapasitas 91000 ton/tahun. Jurnal Teknik, 8(2), F170–F175.
Dwiyanti, H., Setyawati, R., Wijonarko, G., Teknologi, J., Fakultas, P., & Purwokerto, P. U. (2019). Pemberdayaan Kelompok Wanita Tani Ubikayu Kecamatan Pengadegan Purbalingga Guna Mencapai Masyarakat Ekonomi Mandiri. Jurnal Pengabdian kepada Masyarakat (Vol. 3, No. 1).
Elda, Nazriati, Sri Wahyuni, Herisiswanto Herisiswanto, Rofika Rofika, Zulharman Zulharman, & Rita Endriani. (2021). Pembentukan Kelompok Tani Berbasis Singkong Sebagai Upaya Ketahanan Pangan dan Ekonomi Keluarga. COMSEP, 2(1), 85–93.
Hadhika Afghani Imansyah, Rama Gunawan, & Rio Aditya Pratama. (2022). Pelatihan Pembuatan Produk Tepung Mocaf Berbasis Singkong Jalak Towo di Desa Ngargoyoso Kabupaten Karanganyar. Jurnal JPPMI, 1(3), 76–83.
Hadistio, A., & Fitri, S. (2019). Tepung Mocaf (Modified Cassava Flour) Untuk Ketahanan Pangan Indonesia. Jurnal Pangan Halal (Vol. 1, No. 1).
Hartati, N., & Huda, M. (2020). Pelatihan Pengembangan UKM Kripik Singkong di Desa Simpangan Kecamatan Cikarang Utara Kabupaten Bekasi (Vol. 1, No. 02).
Lestari, N. (2013). Participatory Rural Appraisal. https: // nistyadya. blogspot.com / 2013 / 05 /makalah-pemberdayaan masyarakat.html.
Nugraheni, M., Hera, T., Handayani, W., & Utama, A. (2013). Pengembangan Mocaf (Modified Cassava Flour).LPPM Universitas Negeri Yogyakarta.
Pasca, B. D., Muhandri, T., Hunaefi, D., & Nurtama, B. (2022). Karakteristik Fisikokimia Tepung Singkong dengan Beberapa Metode Modifikasi. Jurnal Mutu Pangan : Indonesian Journal of Food Quality, 8 (2), 97–104. https://doi.org/10.29244/jmpi.2021.8.2.97.
Rohman, A., Rizqiati, H., Anggraini, P. N., Widiantoro, S. Y., Diponegoro, U., Soedarto, J. P., & Semarang, S. H. T. (2018). Pemberdayaan Ibu-Ibu Rumah Tangga Dusun Mrico Desa Lebak Melalui Usaha Keripik Singkong Aneka Rasa. Jurnal Pengabdian Kepada Masyarakat, 9 (1), 120–127. http://journal.upgris.ac.id/index.php/e-dimas.
Saepudin, E., Damayani, N. A., & Budiono, A. (2018). Partisipasi Masyarakat Pada Program Desa Mandiri Pangan di Kabupaten Bandung. 20 (1). Sosiohumaniora-Jurnal Ilmu-Limu Sosial dan Humaniora, Vol.20, No.1, 86-94.
Sri Sunarsi, M. S. A. S. W. W. R. (2011). Memanfaatkan singkong menjadi tepung mocaf untuk pemberdayaan masyarakat sumberejo. 306–310.