Peningkatan Perekonomian Warga Desa Kaliputih dengan Pelatihan Pembuatan Buket Snack
##plugins.themes.academic_pro.article.main##
Abstract
PKK Kaliputih di Kutowinangun, Kebumen, telah menjalin kerja sama dengan Politeknik Piksi Ganesha Indonesia untuk menyelenggarakan kegiatan pengabdian yang melibatkan pembinaan pada Kelompok Kerja (Pokja) II. Tujuan utama dari kegiatan ini adalah memberikan pembinaan tentang keterampilan dalam pembuatan buket snack kepada masyarakat. Cara yang digunakan dalam aktivitas ini adalah penyuluhan. Harapannya, setelah mengikuti pelatihan tersebut, warga masyarakat dapat mengembangkan usaha dan meningkatkan perekonomian keluarga mereka.
##plugins.themes.academic_pro.article.details##
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License.
JURPIKAT (Jurnal Pengabdian Kepada Masyarakat) accepts manuscripts that have not been published elsewhere and are not under consideration for publication by other print or electronic media. Authors retain copyright and grant the journal right of first publication with the work simultaneously licensed under a Creative Commons BY-NC License that allows others to share the work with an acknowledgment of the work's authorship and initial publication in this journal.
Authors are able to enter into separate, additional contractual arrangements for the non-exclusive distribution of the journal's published version of the work (eg, post it to an institutional repository, in a journal or publish it in a book), with an acknowledgment of its initial publication in this journal.
License to Publish
The non-commercial use of the article will be governed by the Attribution-NonCommercial 4.0 International (CC BY-NC 4.0). The author hereby grants JURPIKAT (Jurnal Pengabdian Kepada Masyarakat) an exclusive publishing and distribution license in the manuscript include tables, illustrations or other material submitted for publication as part of the manuscript (the “Articleâ€) in print, electronic and all other media (whether now known or later developed), in any form, in all languages, throughout the world, for the full term of copyright, and the right to license others to do the same, effective when the article is accepted for publication. This license includes the right to enforce the rights granted hereunder against third parties.
References
Azizah, D. N., Septiani, D. R, Khasanah, U., & Muamalah, K. N. (2021). Meningkatkan kreativitas pada anak melalui pembuatan buket snack sebagai alternatif peluang usaha dimasa pandemi. Dedikasi, 1(2), 504-511
Buchari Alma. 2014. Kewirausahaan untuk Mahasiswa dan Umum. Bandung : Alfabeta
Huda, M., & Husna, A. L. (2019). Jurnal Pengabdian Masyarakat SNACK SEBAGAI ALTERNATIF Program Studi Keuangan dan Perbankan.
Indrawati, M.-, Hidayat, H., & Chamariyah, C. (2019). Bank Sampah Lontar Mandiri?: Pemberdayaan Ibu-Ibu Pkk Kelurahan Lontar Kecamatan Sambikerep. Prosiding Konferensi Nasional Pengabdian Kepada Masyarakat Dan Corporate Social Responsibility (PKM-CSR), 2, 1437– 1444. https://doi.org/10.37695/pkmcsr.v2i0.429
Rahayu, Y., Imam, ;, & Aziz, A. (2022). Pelatihan Inovasi Produk Kingkong (Keripik Daun Singkong) Sebagai Potensi Usaha Kreatif Bagi Masyarakat Desa Padamulya Kecamatan Pasirkuda Kabupaten Cianjur Provinsi Jawa Barat Innovation Training of Kingkong (Cassava Leaf Chips) As A Creative Business Po. ALMUJTAMAE: Jurnal Pengabdian Masyarakat, 2(1), 1–7. https://doi.org/10.30997/almujtamae.v2i1.2939 Satrya, D. G., Kaihatu, T. S., & Pranata, L. (2018).
Pemberdayaan Masyarakat Untuk Menciptakan Desa Ekowisata di Wonosalam, Kabupaten Jombang. Jurnal Pengabdian Pada Masyarakat, 3(2), 179– 184. https://doi.org/10.30653/002.201832.57
Thomas W Zimmerer, Norman M Scarborough, Kewirausahaan dan Manajemen Usaha Kecil, Salemba empat, 2008.
Veithzal Rivai. (2010). Manajemen Sumber Daya Manusia Untuk Perusahaan. Cetakan ke-3. Jakarta : PT. Raja Grafindo Persada
Yani Restiyani Widjaja, S.E., M.M & Widi Winarso, S.E., M.M. 2019. Buku Bisnis Kreatif dan Inovatif. Penerbit Yayasan Barcode. Bandung ; Indonesia.Harsoyo Dwijo Wiyono, dkk. 2020. Kreativitas Dan Inovasi Dalam Berwirausaha. Vol 1, No.2 (2020), Desember 2020 E-ISSN: 2746-2471. Universitas Indraprasta PGRI. Jakarta ; Indonesia https://www.tokopedia.com/blog/cara-membuat-buket-snack-hbl/